Marian Godină, cel mai simpatic poliţist din România, îi învaţă pe şoferi cum să scape de amenzile de circulaţie. El a postat pe Facebook un text în care spune ce trebuie să faci, dar ş ice nu.
”Circulă pe net numeroase articole pe această temă. Din curiozitate, am citit şi eu unul şi am rămas uimit de ceea ce scria acolo, chiar m-am amuzat. Am realizat apoi că mulţi nu sunt amuzaţi şi că iau chiar de bune acele sfaturi şi chiar le pun în practică. Mi se întâmplă zilnic să opresc pe cineva care îmi cere ordin de serviciu care să ateste că am dreptul să fiu în acea zonă, verificare metrologică a aparatului radar, foaie de parcurs, legitimaţie, buletin, etc. Câteodată simt că devin eu cel controlat şi îmi vine să spun ca băiatul acela de pe youtube care dormea într-o poziţie nefirească, sub pat. “Da’ ce-am făcut şefu’”?
Am dat câteva mii de amenzi în cei nouă ani de când lucrez la Poliţia Rutieră Braşov (de aici şi numărul mic de aprecieri pe pagină ale braşovenilor, şi cam tot atâtea avertismente scrise sau doar verbale. Diferenţa dintre amendă şi avertisment au făcut-o întotdeauna atitudinea conducătorului auto şi gravitatea faptei. De obicei, poliţia te opreşte când ai făcut ceva greşit, dar e legal să te oprească şi doar pentru controlul documentelor. Când te opreşte pentru vreo abatere, e clar că tu ştii ce ai făcut. E dreptul tău ca poliţistul să îţi spună motivul opririi, dar eu dacă aş fi oprit pentru că vorbeam la telefon, ultimul lucru pe care l-aş face ar fi să întreb “da’ de ce m-ai oprit?”. Nu dă bine să faci pe prostul iar asta sigur îl va deranja pe poliţist. Aşadar, o replica mult mai bună ar fi “ştiu de ce m-ati oprit”. Aceasta merge la fix cu un zâmbet, indiferent de sex şi vârstă. Deja porniţi cu un avantaj şi calea spre un avertisment vă este deschisă. Unii poliţişti sunt uşor deranjaţi când li se vorbeşte per tu, aşa că luaţi în calcul că folosirea pronumelor de politeţe e gratuită. Evitaţi adresarea cu “şefu’”! Mie mi se pare că denotă incultură şi e o formă de linguşire care nu îşi are rostul. Nici nu am cunoscut vreun coleg căruia să îi placă să i se spună aşa, decât şefilor, dar no…ei sunt şefi!”, spune Marian Godină.
”Să am încredere în tine?”
Acesta a precizat că şoferii au dreptul să le cere agenţilor să se legitimeze, dar..”Un drept pe care îl aveţi este acela de a solicita poliţistului să vă prezinte legitimaţia când acesta nu are insigna în piept. Dacă aş opri o maşină pe un drum părăsit sau într-o zonă izolată, cred că i-aş arăta de bună voie legitimaţia cuiva, pentru a îi elimina orice dubiu asupra calităţii mele de poliţist, dar când eşti oprit de o maşină de poliţie în centrul Braşovului şi tu ceri legitimaţia, e clar că sunt două probleme posibile cu tine: ori eşti atât de suspicios încât atunci când ajungi acasă, verifici toate dulapurile în căutarea amantei/amantului, ori vrei doar să faci pe deşteptul şi să arăţi cât de bine cunoşti tu legea. Oricare dintre variante ar fi, calea spre amendă ţi s-a deschis. Adică tu nu ai încredere în mine că sunt poliţist, dar eu să am încredere în tine că pe viitor o să porţi centura dacă îţi dau doar un avertisment? Aud des că “poliţistul nu s-a prezentat!”. Am lucrat cu toţi colegii mei şi nu am auzit niciodată pe vreunul să ceară documentele cuiva înainte să se prezinte. O repetăm atât de des încât o spunem instinctual. În plus, ce motiv aş avea să nu spun cum mă cheamă, când oricum scrie numele meu pe procesul-verbal?
“Nu ai cascheta pe cap!”. Poate că nu o am! Poate că am uitat-o în maşină, poate că am stat atăt de mult într-o intersecţie încât un porumbel deranjat la stomac m-a confundat cu o statuie, poate e prea cald sau poate nu vreau să îmi stric freza. Oricare ar fi cauza, risc să fiu sancţionat de un superior pentru că nu respect portul uniformei. Citeam un articol în care un expert în legislaţie spunea că dacă poliţistul nu are cascheta pe cap, nu eşti obligat să îî prezinţi buletinul. Ce m-aş face dacă aş vedea un tâlhar fugind cu o geantă şi nu aş avea cascheta? L-aş ruga să mai dea o tură şi între timp mi-aş aşeza şi eu şapca pe cap, ca să îmi pot permite să îl legitimez?
“Vreau să văd ordinul de serviciu, verificarea metrologică, foaia de parcurs!” Aberaţii. O altă frază care îl va face pe poliţist să renunţe la orice gând de a-ţi da un avertisment. În cazul în care vei considera că ai fost amendat pe nedrept, ai dreptul de a ataca procesul-verbal în instanţă.
Când fapta comisă e una minoră şi conducătorul auto a avut o atitudine corectă şi civilizată tind să îi aplic un avertisment, dar pentru că ştiu că un om nu îşi arată caracterul la prima întâlnire, ci la ultima, după ce completez procesul-verbal, las nebifate căsuţele din dreptul avertismentului şi amenzii şi mă duc la şofer şi îî spun:
– Amenda este atâta, ce obiecţiuni aveţi de făcut?
– „Ce obiecţiuni să mai am? Am greşit, asta e!” În momentul ăsta sunt convins că merită avertisment şi completez rubrica cu majuscule.
– “În primul rând nu v-aţi prezentat, nu aveţi caschetă, nu aveţi ordin de serviciu“ AMENDĂ!
Aşadar, purtaţi-vă respectuos şi măriţi-vă şansele de a fi doar avertizaţi. Dacă v-aţi purtat civilizat şi totuşi aţi fost amendaţi, puteţi fi siguri că aţi fi primit amendă şi dacă v-aţi fi purtaţ urât.
Sper că nu va înţelege nimeni că dacă are o atitudine potrivită, e obligatoriu să primească avertisment.
În final, am să vă dau sfatul care sigur vă va scăpa întotdeuna de amendă: respectaţi legea!
O altă variantă extrem de sigură, pentru a scăpa de o amendă, este să o plăteşti.